Livre
Néerlandais

Voorbij de grens : de wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap heen

Voorbij de grens : de wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap heen

Titre
Voorbij de grens : de wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap heen
Auteur
Lieve Blancquaert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2008
223 p. : ill.
ISBN
9789020978162

Commentaires

Een tijdspanne van drie weken, tien mensen elk met hun eigen beperking, en een vliegtuigticket naar Nicaragua. Dat zijn de ingrediënten voor een boek en tv-programma die een aangrijpend en tegelijk ontroerend verhaal brengen. Opzet is deze mensen met een handicap een trektocht te laten maken waarbij ze als groep van elkaar afhankelijk en voor elkaar verantwoordelijk zijn, maar die hen ook de kans biedt persoonlijke grenzen te verleggen. Lieve Blanquaert reist mee om innerlijke en uiterlijke portretten te maken van iedere deelnemer. Resultaat is een boek dat prachtige beelden combineert met uitzonderlijke verhalen.

Op deze reis worden geografische, fysieke én mentale grenzen verlegd. Hoe verschillend de beperking waarmee de deelnemers door het leven gaan ook is, één zaak hebben ze allen gemeenschappelijk: de wil om deze tocht tot een goed einde te brengen. Elk van hen lijkt te willen tonen aan de buitenwereld, familie en vrienden, maar bovenal aan zichzelf dat ze in staat zij…Lire la suite
Deze hardcover op oblongformaat gaat terug op een gelijknamig VRT-programma waarvoor fotografe Lieve Blancqaert samen met tien mensen met een handicap een trektocht door Nicaragua ondernam. Coach van dienst was atleet Marc Herreman, die enkele jaren geleden zelf in een rolstoel belandde en hier het voorwoord verzorgt. Blancqaert vertelt achtereenvolgens het verhaal van de verschillende deelnemers. Zo maken we omder meer kennis met de blinde Sven en de dove Jef, met Sylvie, die maar 1 m en 5 cm groot is, met Pieter, die een lam been heeft, en met Sam, die geen onderarmen of -benen heeft. Tijdens de tocht zijn zij als groep afhankelijk van en verantwoordelijk voor elkaar. De verschillende beproevingen bieden echter ook de kans om persoonlijke grenzen te verleggen. Daarnaast vernemen we wat de tocht voor Blancqaert zelf betekende - zo lezen we onder meer hoe ze aanvankelijk niet voorbij de handicap van haar reisgenoten kon kijken. Dat alles wordt verlucht met de zwart-witfoto's die Blanc…Lire la suite

À propos de Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert, née le 21 septembre 1963 à Mont-Saint-Amand (Sint-Amandsberg), en Belgique, est une photographe, photojournaliste et réalisatrice belge. Elle est surtout connue pour ses photos documentaires dans lesquels elle traite de sujets sensibles comme le SIDA, le cancer du sein ou la vie dans les services d'urgence médicale.

Biographie

Lieve Blancquaert grandit dans la commune de Wetteren. Après l'enseignement secondaire, elle étudie à l'Académie royale des beaux-arts de Gand, avec, comme orientation, le cinéma et la photographie. Elle dit que la photographie est sa passion depuis l'enfance et admire particulièrement le photographe de guerre Tim Page.

Après ses études, elle continue de vivre à Gand avec son partenaire Nic Balthazar. Ils ont une fille et un fils.

Reportage p…En lire plus sur Wikipedia