In Boston onthullen een aantal journalisten een uitgebreid netwerk van katholieke priesters die zich aan kindermisbruik schuldig maken.
Titel
Spotlight / directed by Tom McCarthy ; written by Tom McCarthy [e.a.]
Regisseur
Tom McCarthy 1966-
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Mark Ruffalo Michael Keaton Rachel McAdams Liev Schreiber John Slattery Stanley Tucci
Taal
Engels
Uitgever
E One, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
ca. 124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8713045247232
mooov

Besprekingen

Oscarwinnend Amerikaans drama (2015) van Tom McCarthy over het onderzoeksteam Spotlight van de krant The Boston Globe. Dit team onthulde in 2001, na uitputtend journalistiek onderzoek het decennialang durende, seksuele misbruik door pedofiele priesters in Boston. De film in de traditie van de klassieker 'All the president's men' werd voor zes Oscars genomineerd en won er twee (Beste film, Beste scenario). Met onder meer Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams. Recensenten roemen het realisme van het journalistieke vak zoals die in film is neergezet. 'Belangrijker is de nadruk (...) op de ins en outs van het journalistieke handwerk, van dagenlang geestdodend research tot emotionele interviews. Spotlight is een ode aan de onderzoeksjournalist', schrijft André Waardenburg (NRC 27-1-'16) en geeft 4 sterren. Ook Bor Beekman (Volkskrant 29-1-'16) geeft 4 sterren: 'McCarty trekt een monument op voor een bedreigd vak: de goed uitgeruste lokale onderzoeksreporter'.

Over Tom McCarthy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door diginmag

Thomas Joseph (Tom) McCarthy (New Providence, 30 januari 1966) is een Amerikaans acteur, filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver.

Biografie

McCarthy werd geboren in New Providence, waar hij de highschool doorliep aan de New Providence High School. Hierna ging hij studeren aan de Boston College in Boston en haalde hij zijn diploma in 1988.

Prijzen

  • Prijzen op alfabetische volgorde:
  • 2010 Academy Award - in de categorie Beste Screenplay voor de film Up - genomineerd.
  • 2010 Annie Award - in de categorie Beste Screenplay voor de film Up - genomineerd.
  • 2004 BAFTA Award - in de categorie Beste Screenplay voor de film The Station Agent - gewonnen.
  • 2008 Brisbane International Film Festival - in de categorie Interfaith Award met de film The VisitorLees verder op Wikipedia

Suggesties