Boek
Nederlands

Lionel Aso : dit is Engeland

Martin Amis (auteur), Reintje Ghoos (vertaler), Jan Pieter Van der Sterre (vertaler)
Het leven van een jongeman in een Londense gevangenis verandert drastisch nadat hij de jackpot in de loterij heeft gewonnen.
Titel
Lionel Aso : dit is Engeland
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lionel Asbo : state of England
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2012
314 p.
ISBN
9789025438289 (paperback)

Besprekingen

Lionel Pepperdine is een 21-jarige lompe, gewelddadige crimineel in een asociale Londense wijk, die op zijn balkon twee pitbulls herbergt die hij scherp houdt met een dieet van Spaanse pepers. Hij treedt op als de 'beschermer' en zelfbenoemde voogd van zijn 15-jarige neefje Desmond, het slimme en gevoelige koffiekleurige zoontje van zijn overleden zus. Dan wint Lionel 14 miljoen pond in de lotto en hangt daarvan navenant de beest uit. Dat leidt natuurlijk tot adembenemend afstotelijke taferelen, die op een ongemakkelijke manier hilarisch zijn. De Engelse literaire critici waren dan ook 'not amused' over deze ongecontroleerd zwartgallige aanval op het moderne Britse leven. Een van hen wees er fijntjes op dat het boek ouderwets is, want Desmond schrijft een brief in plaats van een e-mail aan de Lieve Lita van de krant over zijn seksuele relatie met zijn oma van 39. De roman is vitaal en wreed, humoristisch en grof, satirisch en beledigend, stilistisch virtuoos en over the top. Een ongem…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties