Een Hongaars-Joodse man, werkzaam in het crematorium van Auschwitz, ontdekt het lijk van een jongen die hij als zijn aangenomen zoon herkent en probeert een waardige begrafenis te regelen.
Titel
Son of Saul / un film de László Nemes ; scén. László Nemes ... [et al.]
Regisseur
László Nemes
Acteur
Géza Röhrig
Componist
Laszlo Melis 1953-
Uniforme titel
Saul fia
Taal
Hongaars
Uitgever
Cinéart, [2016]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
103 min.
Aantekening
Taalkeuze: Afwisselend Hongaars, Jiddisch, Duits en Pools gesproken, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083106344
mooov

Besprekingen

Debuutfilm (2015) van Hongaar László Nemes. De film toont het leven van Saul Ausländer (Géza Röhrig), gevangene in het kamp Auschwitz-Birkenau. Saul is lid van het Sonderkommando, een groep Joden die gedwongen wordt de nazi’s te ondersteunen bij hun vernietigingspraktijken. Tijdens zijn werkzaamheden denkt hij zijn zoon te zien tussen de slachtoffers. Berend Jan Bockting (Volkskrant, 4-11-’15) geeft 5 sterren: ‘Terecht is de film in mei onthaald als belangwekkend, grensverleggend meesterwerk: elke seconde van Son of Saul laat zich bekijken als reconstructie van de hel. (…) Son of Saul doet recht aan de verschrikking door zelf een verschrikking te zijn. Het is de Holocaustfilm die nog moest worden gemaakt.’ Marco Weijers (Telegraaf, 5-11-’15): ‘Alles wat Saul Ausländer ziet, lijkt te worden weerspiegeld in de gezichtsuitdrukking van acteur Géza Röhrig. Als kijker kunnen we ons niet losmaken van hem, zoals zijn personage zich niet kan losmaken uit de situatie waartoe hij tijdens de holo…Lees verder

Over László Nemes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lenke Szilágyi

László Nemes (Boedapest, 18 februari 1977) is een Hongaars filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

László Nemes werd in 1977 geboren in Boedapest maar groeide op in Parijs. Zijn vader András Jeles is ook filmregisseur en scenarioschrijver. Na zijn studies geschiedenis, internationale relaties en scenarioschrijven, startte Nemes als regieassistent in Frankrijk en Hongarije voor korte en langspeelfilms. Hij werkte twee jaar als assistent van Béla Tarr alvorens in 2007 zijn eerste korte film Türelum te schrijven en te regisseren. In 2015 regisseerde en schreef hij het scenario voor zijn eerste langspeelfilm Saul fia die geselecteerd werd voor de competitie van het Filmfestival van Cannes en genomineerd werd voor de Caméra d'or.

Filmografie