Openbare bibliotheek Borsbeek

E-boeken in de bib

Momenteel biedt de openbare bibliotheek nog geen e-boeken aan. Lange tijd was er juridische onduidelijkheid of bibliotheken vrij e-boeken mochten uitlenen aan haar bezoekers. Het Europese Hof van Justitie stelt in een bindend  advies van eind 2016 dat e-boeken ook vallen onder het leenrecht. Digitale boeken moeten dan wel gebruikt worden zoals papieren boeken: 1 lener per keer, en na de uitleenperiode mag de gebruiker geen toegang meer hebben tot het digitale exemplaar. Daar staat tegenover dat uitgevers niet meer kunnen weigeren dat een e-boek wordt uitgeleend. De uitlening wordt vergoed via het leenrecht dat bibliotheken jaarlijks betalen.

Voor een openbare bibliotheek alleen is het moeilijk om een eigen uitleensysteem van e-boeken te ontwikkelen. We kijken reikhalzend uit naar een Vlaams initiatief van Cultuurconnect dat instaat voor de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid. 

In afwachting van een e-boek applicatie kunt u al bij volgende projecten terecht voor gratis e-boeken

                                         

 

digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren

 

Digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.

 

gutenberg project

Een internationaal vrijwilligersproject dat meer dan 53.000 klassiekers uit de wereldliteratuur vrij toegankelijk maakt als e-boek in epub, pdf of kindle-formaat.